Intervjuad av GP.

Updated: Apr 27, 2018

"Pontus och Emile vill gärna lyfta fram Göteborgsdesigners men på Expeditionen kommer kunderna även att hitta plagg från hela världen." - Lisa Henricsson GP

De vill lyfta fram lokalt mode

Emile Ramini och Pontus Johansson vill inspirera, sprida lokal design och få fler män att diskutera mode. I slutet av april lanserar de e-handeln Expeditionen.

Namnet är hämtat från boken Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma, som handlar om Ingenjör Andrées resa med en vätgasballong till Nordpolen. Emile Ramini och Pontus Johansson tycker att titeln speglar deras företag perfekt.


Jacka: Torrance, Skjorta: Kempton, Byxor: Melvin, Skor: Komrad Invasion Lenin White

Klicka här för att komma till produkterna ovan!


– Det är lite som en upptäcktsresa att köpa kläder. Det handlar om nyfikenhet och kreativitet, säger Pontus.


Han och Emile sitter i ett av de ljusa kontorsrummen i entreprenörshuset Yesbox i Gamlestan. De är uppvuxna i Floda respektive Öjersjö, men bor i dag i Göteborg. Den senaste tiden har duon jobbat hårt för att ro sitt projekt i hamn, samtidigt som de läser Event managementprogrammet sista året på Borås högskola. 


Idén föddes redan hösten 2016 då Pontus och Emile träffade en artist som ville att de skulle jobba som agenter. Men vid första mötet insåg de att det inte var rätta vägen för dem. – Direkt efteråt åkte vi hem till mina föräldrar, rev sönder en flyttkartong och började skissa. Och då kom vi fram till vad vi ville göra, säger Pontus. De beskriver konceptet som e-handel för herrmode, främst i skandinavisk stil med "edge". Pontus och Emile vill gärna lyfta fram Göteborgsdesigners men på Expeditionen kommer kunderna även att hitta plagg från hela världen. Nischen är också att det ska vara ett sparsmakat utbud och enkelt att hitta, något som de själva saknat.

– Det är lätt att man går in på en e-handel och så finns det 20 stycken vita t-shirtar, men vi kommer att ha en vit och en svart. Vi handplockar kläder vi gillar och inte enbart det som är trendigt, säger Pontus.


Själv har han alltid varit intresserad av mode, men både Pontus och Emile upplever att det är lite tabu för män att prata om kläder. Något de vill förändra genom Expeditionen. – Jag tycker att det är viktigt att man vågar uttrycka sin personlighet och vi vill skapa en mer öppen diskussion om mode bland män, säger Emile.

De har därför lagt fokus på att inspirera och i samma veva som killarna kom på idén började de marknadsföra Expeditionen på Instagram och Facebook. Med hjälp av vänner och investerare har de byggt upp företaget, men resan har inte alltid varit helt enkel.

– Vi är ju helt nya i branschen och blev först hänvisade till receptionister när vi skulle göra inköp hos klädmärkena. Men vi gav oss inte utan gick rakt in och knackade på chefernas kontor, berättar Emile.


För honom och Pontus har enda riktningen hela tiden varit framåt. De tror starkt på satsningen och hoppas på att kunna utveckla Expeditionen till att handla om en hel livsstil, med inredning, konst och dammode. 

– Att jobba kreativt är det jag älskar och det som driver oss. Själva processen är väldigt rolig och vi får göra det vi vill, säger Pontus.


Skriven av Lisa Henricsson på GP (Göteborgs Posten) 22 apr, 2018.

http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/de-vill-lyfta-fram-lokalt-mode-1.5679153

0 views

Express delivery

Secure shopping

Handpicked supply

Payment methods

Shipping with

Secure shopping

A part of

2nd Street E.P AB

2nd street E.P AB © 2018. xpeditionen All Rights Reserved.